KULAJDA
10 dkg měkkého salámu
1 cibule, sádlo (olej)
1,5 l vody
4-5 středně velkých brambor
sůl, kmín
1 kelímek kysané smetany
jíška
10 dkg sušených nebo čerstvých hub
1 lžíce kopru
3 bobkové listy, trošku octa, 2 vejce uvařené natvrdo
Postup: Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na sádle nebo oleji osmažíme dosklovata, zalijeme 1,5 l vody. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a přidáme do vody, dochutíme solí a kmínem, chvíli povaříme.
Smetanu vlijeme do polévky, přidáme jíšku a rozmícháme, přidáme houby. Kopr jemně nasekáme, popř. koupíme ve skle a dáme do polévky s bobkovými listy.
Když jsou brambory měkké, dochutíme solí a octem. Nakonec přidáme salám nakrájený na kostičky a vejce nakrájená na kolečka.