PALAČINKY
Není třeba kupovat drahá těsta, když si palačinky můžete udělat doma a pohostit tak rychle návštěvu, o zdobení až na konci, ale zdobit nemusíte.
Na palačinky budeme potřebovat půl litru mléka a zhruba 200 g mouky, špetku soli a jedno vajíčko. Do mléka zamícháme mouku, sůl i vajíčko, až nám vznikne hladké těsto. Necháme čtvrt hodiny odpočinout a připravíme si olej a pánev na smažení. Vždy jen vytřete pánev, kdybyste tam měli moc oleje, tak by vám olej stříkal všude, až byste palačinky nadhazovali do vzduchu při otočení. Není v tom žádná věda, toto zvládne i trošku nešikovný člověk, tak se toho nebojte. Těsta do pánve dejte přiměřeně, mělo by pokrýt asi třičtvrtě pánve, a krouživými pohyby těsto rozlijete po celé pánvi. Tím získáte palačinky slabé.
První otočení by mělo být poté, co již nevidíte syrové těsto navrchu, a druhou stranu nechte opravdu jen necelou minutku. Takto uděláte asi 8 palačinek. Posypete skořicovým cukrem nebo potřete marmeládou, podle toho, co máte rádi, zatočíte a máte hotovo.
Postup na skořicový cukr: dejte 1 lžičku skořice na čtvrt kila cukru, zamíchejte a můžete sypat na palačinky.
Můžete se také blýsknout a udělat palačinky zdobené. Místo náplně použijte jahody, rozkrájejte je na menší kousky a zabalte do palačinky. Na stočenou palačinku dejte šlehačku a posypte grankem. Můžete i na konec stočené palačinky píchnout jednu malou jahůdku, pro lepší vzhled.