ZELŇAČKA
1 cibule
2 - 3 brambory
máslo, sůl, mléko nebo smetana, pepř
2-3 listů bobkového listu, pár kuliček nového koření
slanina, klobása
kysané bílé zelí
1 l vývaru nebo vody s masoxem
2 lžičky sladké papriky, celý kmín (jen mezi prsty)
Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, syrové brambory taktéž.
Brambory vaříme s kmínem a solí doměkka, stačí 15 minut.
Přidáme zelí a bobkový list, pepř. Vaříme cca 30 minut.
Na másle osmahneme cibulku a a klobásu. Restujeme. Přidáme mletou papriku.
Vlijeme do uvařeného zelí s brambory.
Zahustíme jíškou (najdete v přílohách) dle potřeby a povaříme ještě asi 2 minuty.