mlsný jazýček

cmunda

Kdo by neznal cmundu! Obyčejný neobyčejný bramborák!

Oloupeme zhruba 7 větších brambor, nastrouháme jednu třetinu na hrubém struhadle a 2 třetiny na jemném struhadle. Česnek prolisujeme, čím více, tím lépe, většinou používám český česnek a dávám na toto množství půl paličky česneku. Přidáme majoránku, kterou promneme ve dlaních, opepříme, přidáme 2 vejce, které rozkvedláme v trošce mléka, okmínujeme nejlépe drceným kmínem, přidáme jednu lžíci hladké mouky a promícháme. Necháme chvíli odpočinout a pečeme bramboráčky. 

čoko-banánové řezy - recept poslala má klientka (D. S.) 

(od klientky s mlsným jazýčkem, moc děkujeme ☺☺☺ a receptík i s fotečkami odměňuji 30 zlaťáčky do andělského prasátka )

Řezy:

200g krupicového cukru

5 ks vajec

125ml vody

125ml oleje

200g hladké mouky

1 bal. prášku do pečiva

3 pl(plné lžičky) kakaa

Krém:

500ml mléka

1 bal vanilkového cukru

250g másla

200g krupicového cukru

4-5kusů celých banánů(dle velikosti plechu nebo dortové formy)

1-2 bal.čoko polevy nebo 2 kusy čokolády na vaření

Postup:

Vajíčka vyšleháme s cukrem do tuhé pěny. Otáčky mixeru snížíme na nejmenší stupeň, pomalu přilijeme vodu a olej, a na závěr už jen vařečkou zamícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Připravené těsto vlijeme na plech nebo do dortové formy(je lepší obojí vyložit pečícím papírem).Poté jej upečeme. Pečeme na 180• asi 20 minut.

Mléko osladíme cukrem, přidáme pudinkový prášek a uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout v lednici. Máslo vyšleháme do pěny a postupně přidáváme po lžících vychladlý pudink až vyšleháme hladký krém, který naneseme na těsto, na které jsme předtím pokladli kousky banánů(banány jsme rozkrojili na dvě poloviny a jednu polovinu ještě na další polovinu tak, aby z jednoho kusu celého banánu nám vznikly čtyři přibližně stejně velké části).Vrchní část polijeme čokoládovou polevou nebo i rozpuštěnou čokoládou na vaření.

Poté dáme do lednice asi na 2 hodiny, aby nám tento líbezný moučník vychladl.

Přeji všem mlsným jazýčkům dobrou chuť

domácí bramborové krokety s kozím sýrem

Krokety uděláme stejně jako domácí bramborový knedlík, jen je nevaříme, ale smažíme. Tady máte recept:

Uvaříme cca 700 g brambor ve slupce (čím menší, tím lepší) - lépe připravit předem, aby byly brambory studené, jde to i z teplých, ale nejlepší jsou vychladlé. Oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme jedno vejce, špetku soli a cca 200 g hrubé mouky. Vše zpracujeme do hutného těsta. Vyválíme si malé válečky, které smažíme na tenké vrstvě oleje ze všech stran dozlatova. Podáváme. Jako přílohu můžeme použít kozí sýr (osmažený), nebo jinou přílohu podle toho, co máte rádi.

domácí bramborový salát a domácí karbanátky

Bramborový salát připravíme:

7 menších brambor uvaříme ve slupce a necháme vychladnou. Nakrájíme na kostičky (můžete i přes sítko na brambory), přidáme 1 větší cibuli nakrájenou na drobné kostičky, 3 uvařená vejce nakrájíme také na kostičky. Přidáme hrášek s mrkví (stačí malá plechovka), 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 okurky nakrájené na kostičky, 150 g salámu nakrájíme také na kostičky (můžete použít točený salám, nebo jiný, ale měkký, jako je např. junior, gothaj...), opepříme a přidáme majolku (stačí 200 ml). Vše důkladně promícháme rukou a dáme do chladna odpočinout.

Karbanátky připravíme:

Připravíme si půl kila mletého masa, 1 větší cibuli, lžičku mleté papriky, půl paličky česneku, 1 vejce, sůl, pepř, majoránku, 1 lžíci strouhanky, tuk na smažení.

Do mletého masa dáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, papriku, vejce, opepříme, osolíme a přidáme majoránku a prohněteme. Přidáme strouhanku.

Uděláme karbanátky (udělejte kouličku a tu pak dlaní rozplácněte), a pečeme po obou stranách na pánvi.

domácí buchtičky pro mlsné jazýčky

MAKOVÉ, POVIDLOVÉ, DLE VLASTNÍ CHUTI, POTĚŠÍ VÁS I NÁVŠTĚVY, JEDÍ SE S CHUTÍ

Do teplého mléka (2,2 dcl) dáme 50 g cukru, 3 lžičky vanilkového cukru, špetku soli, 1/2 kostky droždí, necháme vzejít kvásek. Přidáme rozpuštěné máslo (60g) a 500 g polohrubé mouky. 1 vejce a proděláme těsto. Necháme kynout cca 60 minut. Uděláme buchtičky, naplníme tím, co máme rádi a necháme ještě kynout cca 15 minut. Potřeme rozehřátým sádlem. Do té doby se nám rozehřeje trouba, kterou dáme na 180°C a pečeme cca 30 až 40 minut. Vyndáme, vyklopíme, zacukrujeme a papkáme. 

domácí chléb šup šup 

suroviny: 300 g žitné hladké mouky, 30 g oleje, 30 g octa, 20 g soli, 1 kostka čerstvého droždí, 2 lžičky celého kmínu, 1 lžička drceného kmínu, voda, 1 lžička cukru, hladká pšeničná mouka

za 3 hodiny hotový

Připravíme si váhu a větší mísu.

Připravíme si ocet, olej, obě mouky, sůl, kmín

Do hrníčku dáme trošku vlažné vody a sůl.

Mísu dáme na váhu, nasypeme 300 g žitné mouky, na levý okraj 30 g oleje, na pravý okraj 30 g octa (tyto suroviny nesmí přijít do styku s droždím), doprostřed uděláme důlek, rozdrobíme droždí. Na vnějších okrajích, kam jsme dali olej a ocet, rozsypeme kmín mletý i celý rovnoměrně.

Droždí zalijeme trochou vlažné vody , přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek.

vyběhlý kvásek po cca 15 minutách - záleží na okolní teplotě, čím tepleji, tím rychleji vám vyběhne

Do kraje vlijte slanou vodu a rukou proděláváme rukou, přidáváme postupně vlažnou vodu, dokud nevznikne řídké těsto. Každá mouka jinak saje, proto poměr vody musíte odhadnout. Musí vám vzniknout hustší těsto, trošku hustější než na palačinky. Musí se vám táhnout, a přesto trošku stékat.

Přikryjte utěrkou a nechte kynout cca 20 minut.

Po částech přisypáváme hladkou pšeničnou mouku a obracíme rukou lehce (jak na to vezmete vařečku nebo cokoliv jiného, než svou vlastní ruku, dostanete na zadek !!!) Těsto překádáme do doby, kdy přestane lepit. Necháme přikryté utěrkou cca 30 minut.

překládáme

těsto před odpočinutím po uhnětení rukou - k odpočinku

hotové těsto opět prokládáme, asi 10 minut

Uděláme šišku (nebo kouli - podle toho, jakého tvaru chléb chcete mít) na pomoučeném válu, a necháme na pomoučeném (pšeničnou hladkou moukou) plechu, přikryjeme utěrkou. Můžeme chvíli vystavit na sluníčko, získáme tím do chleba vitamín D, který posiluje imunitu. Necháme kynout cca 30 minut.

Odkryjeme, uděláme křížek na povrchu chleba.

Zapneme troubu na 225 °C, dáme do trouby hned po jejím zapnutí, a pečeme odkryté cca 45 minut. Když je hotový, po poklepání zvoní (duní). Upečený chleba potřeme (troška vody, lžička octa, špetka soli) a zaprášíme hladkou pšeničnou moukou (potírat a zasypávat nemusíte, pokud nechcete, já to tak dělám).

Položíme na mřížku a necháme vychladnout aspoň 2 hodiny, jinak se strhne (při krájení)

PŘEJI VÁM DOBROU CHUŤ S TÍMTO BOŽÍM DAREM

domácí palačinky

Není třeba kupovat drahá těsta, když si palačinky můžete udělat doma a pohostit tak rychle návštěvu, o zdobení až na konci, ale zdobit nemusíte.

Na palačinky budeme potřebovat půl litru mléka a zhruba 200 g mouky, špetku soli a jedno vajíčko. Do mléka zamícháme mouku, sůl i vajíčko, až nám vznikne hladké těsto. Necháme čtvrt hodiny odpočinout a připravíme si olej a pánev na smažení. Vždy jen vytřete pánev, kdybyste tam měli moc oleje, tak by vám olej stříkal všude, až byste palačinky nadhazovali do vzduchu při otočení. Není v tom žádná věda, toto zvládne i trošku nešikovný člověk, tak se toho nebojte. Těsta do pánve dejte přiměřeně, mělo by pokrýt asi třičtvrtě pánve, a krouživými pohyby těsto rozlijete po celé pánvi. Tím získáte palačinky slabé.

První otočení by mělo být poté, co již nevidíte syrové těsto navrchu, a druhou stranu nechte opravdu jen necelou minutku. Takto uděláte asi 8 palačinek. Posypete skořicovým cukrem nebo potřete marmeládou, podle toho, co máte rádi, zatočíte a máte hotovo.

Postup na skořicový cukr: dejte 1 lžičku skořice na čtvrt kila cukru, zamíchejte a můžete sypat na palačinky.

Můžete se také blýsknout a udělat palačinky zdobené. Místo náplně použijte jahody, rozkrájejte je na menší kousky a zabalte do palačinky. Na stočenou palačinku dejte šlehačku a posypte grankem. Můžete i na konec stočené palačinky píchnout jednu malou jahůdku, pro lepší vzhled.

francouzské brambory

Tak se pustíme do další oblíbené dobrůtky:

Je to velice jednoduché, a opět to zvládne každý.

Uvaříme si brambory ve slupce (přesně tolik, aby se vešli na 3 vrstvy, tedy záleží na pekáčku, který budete používat. Můžete si jich uvařit více a použít je třeba na bramborový salát, nebo si dát k večeři brambory na loupačku (volupsije), záleží na vás. Já většinou používám tak kilo brambor. 6 vajíček si uvaříme natvrdo.

Do pekáčku dáme trošku oleje (používám olivový, ale můžete i slunečnicový), stačí jedna lžíce. Můžete naskládat na jemná kolečka nakrájenou cibuli (ale nemusíte, pokud ji nemáte rádi). Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky (buď v ruce nebo na strojku na krájení, pokud ho máte). Naskládáme na dno (nebo na cibulku, pokud jste ji dali), osolíme, opepříme, naskládáme na to vrstvu vajíček nakrájených na plátky (pouze ze 3 vajíček, mělo by vám to stačit, kdyžtak víc rozprostřete), a na to naskládáme na kolečka nakrájený měkký salám. Tuto základní vrstvu zopakujeme, tedy brambory, sůl, pepř, vajíčka a salám. A nakonec přikryjeme další vrstvou brambor nakrájených na plátky, tu již nepepříme ani nesolíme. Rozkvrdláme si v hrníčku 3 vejce, přidáme trošku mléka a tuto směs vylijeme na francouzské brambory v pekáčku - rovnoměrně, ať zateče všude. Posypeme strouhaným sýrem.

Vložíme do trouby na 180°C, a pečeme cca 30 minut.

Podáváme se sladkokyselou okurkou. 

houbová omáčka

1 cibule

kousek másla

koření (3x bobkový list, 5x černý pepř celý, 4x nové koření, 4x jalovec a kmín)

masox, houby, jíška

Postup: Na másle zpěníme cibuli, přidáme koření, masox a povaříme. Vložíme houby, zahustíme a povaříme do změknutí hub. Zahustíme.

Podáváme s rýží. 

housky

Nouze naučila Dalibora housti, což takhle dát si domácí housky? Stačí jen maličko k tomu, a libá vůně line se z domu. Zkusíte také?

250 ml vlažné vody, do které rozemneme 25 g droždí. Navážíme 400 g hladké mouky. Do vody s droždím dáme 50 ml oleje, lžičku cukru a lžičku soli, přisypeme mouku a uhněteme těsto. Necháme 30 minut odpočinout. Proděláme těsto a uděláme cca 8 housek. Zapneme troubu na 250°C, než se nahřeje, housky ještě dokynou. Potřeme olejem nebo vajíčkem, posypeme kmínem a dáme péct na 10 - 12 minut. Vyndáme, necháme vychladnout a papáme. Dobrou chuť. 

hovězí guláš

500 g hovězího masa zadního nakrájeného na kostky cca 3 x 3 cm

3 cibule

2 lžičky sladké papriky

1,5 l vody

1 masox

sůl, pepř

jíška

2 lžíce sádla

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno, vložíme na rozpuštěné sádlo a smažíme do sklovata. Přidáme červenou papriku a zapražíme.

Vložíme maso a orestujeme z obou stran. Podlijeme vodou, vložíme masox, osolíme a opepříme, a dusíme do měkka.

Když je maso měkké, zahustíme jíškou (najdete v přílohách - spíše volte jíšku tmavou).

Podáváme s kynutým nebo houskovým knedlíkem. 

játrový guláš

2 menší cibule

200 g jater

1 lžička sladké papriky

pepř, masox

voda cca 1 - 1,5 l

trochu oleje nebo sádla

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno, játra na malé nudličky.

Do pánve kápneme trochu oleje a osmažíme cibuli (dosklovata).

Přidáme papriku a mírně ji osmahneme. Přidáme játra a orestujeme ze všech stran. Popepříme.

Nesolíme - játra by ztvrdla.

Podlijeme vodou a vaříme do změknutí jater (cca 30 minut). Když jsou játra měkká, mírně posolíme, přidáme masox a jíšku (návod na domácí jíšku najdete v přílohách)

Povaříme cca 10 minut a podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem. 

jíška

Domácí jíšku si připravíme velice snadno.

máslo, hladká mouka

Postup: rozehřejeme máslo a přisypeme mouku tak, aby stále máslo bublalo.

Pražíme za stálého míchání cca 2 minuty.

Pokud chcete jíšku tmavou, třeba do guláše, necháme jíšku ještě za stálého míchání ztmavnout.

Vždy si uděláme jen tolik jíšky, kolik potřebujeme.

Já používám irish butter (irské máslo), 50 g a stačí mi na jíšku lžíci a půl mouky. 

kachnička, špenát, bramborový knedlík

Kachničku opláchneme a dobře prosolíme zevnitř i zvenku. Do pekáčku dáme sádlo, na kousky pokrájenou cibuli a česnek, vložíme kachničku. Podlijeme trochou vody, okořeníme provensálským kořením, novým koření a bobkovým listem. Pekáček přikryjeme a pečeme zakryté v troubě na 180°C asi hodinu. Po hodině přelijeme šťávou, kterou kachnička pustí, opět přikryjeme a pečeme opět zhruba 1 hodinu. Nakonec odklopíme, přelijeme šťávou, a dopékáme odkryté zhruba půl hodiny.

Bramborový knedlík připravíme (cca 3 šišky knedlíků):

Uvaříme cca 700 g brambor ve slupce (čím menší, tím lepší) - lépe připravit předem, aby byly brambory studené, jde to i z teplých, ale nejlepší jsou vychladlé. Oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme jedno vejce, špetku soli a cca 200 g hrubé mouky. Vše zpracujeme do hutného těsta. Dáme si vařit vodu, kterou osolíme, mezitím si uděláme 3 válečky z těsta, a až se nám začne voda vařit, vaříme cca 20 minut. Po deseti minutách nezapomeňte knedlíky otočit. Knedlík je dobré po uvaření propíchat na více místech, vydrží vám pak déle vláčný, pokud ho nesníte všechen a chcete si schovat ho třeba do druhého dne v lednici.

Špenát připravíme:

Sekaný špenát rozehřejeme na trošce sádla a cibulce nakrájené najemno. Přidáme 1 vejce, trochu mléka, pepř, a prolisovaný česnek dle chutí, a asi půl lžíce strouhanky. Provaříme za stálého míchání. 

koláč

Tento koláč zvládne každý, kdo má chuť věnovat se mu zhruba půl hodinky (ani ne )

Na koláč potřebujeme: 2 vejce, 100 g cukru, 120 g másla (nebo Hery), 2 dcl mléka, 350 g polohrubé mouky a jeden prášek do pečiva.

Na drobenku potřebujeme: 100 g másla, 100 g cukru a 170 g polohrubé mouky.

Ovoce dle sezony, můžete jahody, rebarboru, meruňky a další, co najdete na zahrádce.

Uhněteme vejce s cukrem a povoleným máslem (lépe se vám bude zpracovávat) do hladké kašičky. Přidáváme mléko a mouku - střídavě. Nakonec vmícháme prdopeč. Dobře promícháme.

Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme těsto do plechu, roztáhneme po celém rovnoměrně a poklademe ovoce. Zapneme troubu na 180°C a mezitím si připravíme drobenku, nejlépe pouze rukama. Máslo a cukr řádně propracujeme rukou a přidáme mouku. Zpracujeme do doby, kdy drobenka se sype.

Do předehřáté trouby vložíme plech (bez drobenky) a pečeme 20 minut. Vyndáme, posypeme drobenkou a pečeme dalších 25 - 30 minut (až drobenka zhnědne, je hotovo)

Přeji vám dobrou chuť a budu se opět těšit na fotečky vašich výtvorů. 

kosaken caffee drink

Něco dobrého, čím potěšíte zejména dámy, ale ani pánové nepohrdnou.

Vezmeme skleničku 0,3 litrů, do třetiny dáme salko, přidáme půl deci rumu, přidáme 3 lžičky instantního kafe (můžete i zrnkové, ale ty zrníčka vám budou dělat neplechu, budete jich mít plnou pusinu a to kazí požitek z této dobrůtky), navrch dáme šlehačku a posypeme grankem. Servírujeme s malou lžičkou, každý si tento nápoj promíchá sám. A bumbáme. Jednoduché, rychlé, chutné. 

kulajda

10 dkg měkkého salámu

1 cibule, sádlo (olej)

1,5 l vody

4-5 středně velkých brambor

sůl, kmín

1 kelímek kysané smetany

jíška

10 dkg sušených nebo čerstvých hub

1 lžíce kopru

3 bobkové listy, trošku octa, 2 vejce uvařené natvrdo

Postup: Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na sádle nebo oleji osmažíme dosklovata, zalijeme 1,5 l vody. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a přidáme do vody, dochutíme solí a kmínem, chvíli povaříme.

Smetanu vlijeme do polévky, přidáme jíšku a rozmícháme, přidáme houby. Kopr jemně nasekáme, popř. koupíme ve skle a dáme do polévky s bobkovými listy.

Když jsou brambory měkké, dochutíme solí a octem. Nakonec přidáme salám nakrájený na kostičky a vejce nakrájená na kolečka.

kung pao

Velice jednoduchá příprava, hotové za pár minut.

Vepřové nebo kuřecí maso nakrájíme na nudličky, červenou kapii taktéž. Připravíme si zálivku, na kterou budeme potřebovat:

1 větší cibuli nakrájenou na drobno, prolisovaný česnek dle chuti a síly česneku, 2 lžičky sladké papriky, půl lžičky papriky pálivé, sojovou omáčku a worcester vždy po 2 lžících, 1 dcl bílého vína a trošičku octa. Zálivku promícháme.

Na pánvi s trochou olivového oleje orestujeme maso, asi 3 minuty, až ho nemáte ze žádné strany syrové, přidáme papriku, a za občasného míchání restujeme zhruba 10 minut na mírném ohni. Přidáme zálivku, promícháme a vaříme zhruba 2 až 3 minuty.

Podáváme s rýží nebo hranolky. Můžeme ozdobit strouhaným sýrem. 

kynutý knedlík s burizony

1/4 L vlažného mléka

1 vejce

500 g hrubé mouky

lžička soli, půl lžičky cukru

3/4 kostky droždí, 3 hrstičky burizonů

Postup: Uděláme kvásek, necháme vzejít, přidáme všechny suroviny (bez burizonů) a zpracujeme těsto. Před koncem přidáme až burizony.

Necháme cca 30 minut kynout. Uděláme 2 válečky.

Vaříme v osolené vodě zhruba 20 minut, vždy po 5 minutách vždy otočíme. Už při vložení do vody by Vám měl knedlík plavat.

Po uvaření vyndáme a propícháme špejlí, aby se nám knedlík nesrazil. 

langoše

0,5 lžičky cukru

0,5 lžičky soli

300 ml mléka

500 g hladké mouky

1 balíček droždí (42 g)

1 vejce

česnek, kečup, sýr na strouhání - ostatní dle chuti

Postup: Vlažné mléko smícháme s cukrem a rozdrobíme droždí. Kvásek necháme vzejít v teple.

Mouku osolíme, přidáme kvásek a vejce, a ručním hnětačem nebo vařečkou vypracujeme těsto.

Necháme alespoň 30 minut odležet v teple.

Těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme větší kolečka. Necháme cca 10 minut kynout.

V pánvi rozehřejeme větší množství tuku a pečeme z obou stran. Dáme kečup, sýr a česnek, nebo podle chuti.

losos s bramborem

Velice jednoduché, zdravé a chutné jídlo.

Lososa zbavíme kůže, okmínujeme z obou stran. Necháme rozehřát máslo a pečeme cca 10 minut z obou stran do zlatova.

Podáváme s bramborem mírně osoleným, tatarskou omáčkou a oblohou dle chuti. 

máslové housky

Tak trochu jiné housky, než je recept níže, pro ty, co vyžadují jemnost.

Připravíme si 250 ml vlažného mléka, do kterého rozemneme 25 g čerstvého droždí. Přidáme 50 g rozehřátého másla, lžičku cukru a lžičku soli, a přidáme 400 g hladké mouky. Vše zpracujeme do vláčného těsta. Někdy je zapotřebí přidat mouky trošku více, záleží na tom, jak těžkou mouku máte.

Necháme 30 minut odpočinout.

Proděláme opět těsto a uděláme zhruba 8 housek z tohoto těsta.

Zapneme troubu na 250°C, a než se trouba nahřeje, houstičky ještě vykynou.

Potřeme vajíčkem, posypeme solí a kmínem, a dáme péct na cca 12 minut.

Vyndáme a máme hotovo. 

medová roláda

Za půl hodiny hotová :

Roláda, slaďoučká, za kterou vás děti budou milovat.

Na roládu potřebujeme: 4 vejce, 100 g cukru, 100 g medu, 150 g hladké mouky, 1/2 lžičky jedlé sody, tuk na vymazání plechu, nízký plech a trošku hrubé mouky na vysypání plechu.

Vejce, cukr a med šleháme do zhoustnutí (mixérem stačí 3 minuty, vařečkou stačí 7 minut, pokud mixér nemáte). Vmícháme mouku a jedlou sodu.

Nízký plech si vymažeme (já používám na vymazání máslo, ale můžete i olej nebo sádlo), vysypeme hrubou moukou a těsto vylijeme. Vezmeme plech do ruky a těsto necháme roztéct pomocí naklonění plechu. Stačí vám opravdu maličká vrstva, , těsto hodně nabyde.

Rozehřejeme si troubu na 230 - 250°C, vložíme plech do trouby (spíše do středu, a nastavte na dolní i horní pečení), a pečeme 6 - 10 minut do zhnědnutí.

Vyndáme z trouby, překlopíme na vál, potřeme tím, co máme rádi na celou plochu (já používám nugetu, ale můžete dát nuttelu, marmeládu, prostě to, co máte rádi, a ještě teplé stočíme. Dáme na chvíli do ledničky, ale nemusíme. Můžeme hned podávat.

Pokud ji chcete obzláštnit, můžete rozpustit čokoládu na vaření a polít přes roládu. 

moravský vrabec

500 g bůčku

sůl, kmín

1 česnek

1 cibule

Postup: Maso nakrájíme na větší kousky, dáme do mísy, osolíme, okmínujeme a posypeme tenkými plátky česneku. Promícháme a necháme 4 - 6 hodin odležet v chladu.

Maso dáme do pekáče, zprudka zapečeme, přidáme nakrájenou cibuli, podlijeme a 1/2 hodiny pečeme pod pokličkou.

Pokličku odklopíme, a dopečeme za občasného přelévání vypečenou šťávou asi 1/2 až 3/4 hodiny na 200°C.

Nakonec zvýšíme teplotu na 250°C na 5 minut.

Příloha: knedlík, zelí.

osvěžující salát

Salát pro letní i zimní období, jednoduchý, rychlý.

Nakrájíme na drobné kousky ledový salát, přidáme žlutou a červenou kapii pokrájenou na kousíčky, rozčtvrcená rajčátka, ementál na kostičky. Zalijeme pikaem a papáme. Nesolíme, nepepříme.

Dle chuti můžeme přidat surimi nebo kachní maso

pirátské maso

1 kg masa nakrájeného na kousky

4 stroužky nasekaného česneku

1/3 hrnku limetkové (citronové) šťávy

1 hrnek cukru krystal

1 lžička mletého nového koření

4 hrnky hovězího vývaru

1 cibule nakrájená nadrobno

2 lžíce sádla (oleje)

2 lžíce kari koření. 1 lžička skořice

4 mrkve nakrájené na kolečka

3 brambory nakrájené na kostky

1 červená paprika nakrájená na kousky

3 bobkové listy, 1 snítka tymiánu, pepř, sůl

Postup: Maso smícháme s česnekem a citronovou šťávou a necháme 60 minut marinovat.

V hlubokém talíři smícháme nové koření, cukr a skořici. Maso vyjmeme z marinády a dobře obalíme ve směsi cukru a koření.

V hluboké pánvi rozpálíme olej a maso krátce opečeme.

Maso vyndáme, vložíme cibuli, až zesklovatí. Do pánve nasypeme kari koření, zamícháme a vaříme 1 minutu.

Vrátíme maso, přidáme všechny přísady a přivedeme k varu. Pánev přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme 30 minut. Pánev odkryjeme a vaříme tak dlouho, až omáčka zhoustne.

Příloha: rýže

pivovarský tokáň

500 g masa

30 g sádla

1 - 2 cibule

4 stroužky česneku

4 lžíce strouhaného ementálu

1 paprika (kápie)

1 lžička mleté papriky

0,15 l piva, sůl

Postup: Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené maso na nudličky a prudce p všech stranách opečeme. Osolíme, přidáme utřený česnek, mletou papriku, podlijeme pivem a zvolna dusíme do měkka. Dle potřeby podléváme vývarem nebo pivem (pivo je lepší).

Vmícháme papriku nakrájenou na nudličky a ještě chvíli povaříme.

Porce na talíři posypeme strouhaným sýrem.

Příloha: rýže, brambory

pohádka mládí

Krupicovou kaši milují hlavně naše děti, ale i my si na ní čas od času pochutnáme. Velice jednoduché a levné jídlo.

Připravíme si litr mléka, trošku sole a 7 lžic hrubé mouky. Odlijeme si trošku mléka do většího hrnku, dáme do něj hrubou mouku a špetku soli a řádně promícháme, aby tam nebyly hrudky. Zbylé mléko nalijeme do hrnce nejlépe na mléko (není potřeba, ale pak si připravte ještě jeden větší hrnec, do kterého dáte vodu a hrnec s mlékem do něj ponoříte. Je to proto, aby se vám mléko nepřipálilo.)

Jakmile mléko přijde do varu, nalijeme kašičku, kterou jsme si připravili z trochy mléka, soli a mouky, a 2 až 3 minuty za stálého míchání vaříme. Tím předejdete tvorbě cucíků.

Nalijeme na hluboké talíře nebo do misky, přidáme granko, nebo kakao s cukrem, trochu másla a můžeme podávat. Většina dětí miluje i posypané lentilkami, ale to už záleží na každém, jak to máte rádi. Kakao nebo granko můžete nahradit i skořicovým cukrem, který si uděláte také doma – na to vám stačí lžička skořice a čtvrt kila cukru, řádně promícháte a máte skvělý domácí skořicový cukr – a hlavně lacinější než kupovaný.

pomazánka nivová

Dnes něco trošku zdravého, co je rychlé, hodí se k housce nebo na chlebíčky, když přijde nečekaná návštěva, nebo k rychlé večeři.

Rozdrobíme sýr Nivu, přidáme půlku másla, 1 cibuli nasekanou najemno, popepříme a řádně prohněteme.

Dáme na chvilku do ledničky a můžeme servírovat. 

rajská omáčka

1 menší cibule

2 lžíce oleje

maso

50 g polohrubé mouky

500 ml vývaru

několik zrnek celého pepře a nového koření

2 bobkové listy, špetka tymiánu, celá skořice

2 lžíce cukru

80 g kečupu

sůl, ocet

Postup: Z nakrájené cibule, oleje a mouky uděláme jíšku, zředíme vývarem a rozšleháme na hladkou omáčku. Místo oleje můžete použít máslo, je to pak lahodnější.

Přidáme koření a vaříme 15 minut.

Cukr zastříkneme vodou a upražíme, zředíme vodou a povaříme.

Omáčku přecedíme, promícháme s protlakem, karamelem, solí, octem a povaříme.

Maso uvaříme v papiňáku.

Příloha: knedlík

rumové kuličky nejen o vánocích

Na rumové kuličky budeme potřebovat: 200 g másla, 100 g cukru, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr, 1 balení dětských piškotů (140g), strouhaný kokos na obalení (můžeme nahradit strouhanými vlašskými ořechy)

Utřeme máslo s cukrem, přidáme kakao, rum, vanilkový cukr a rozstrouhané piškoty (já je většinou vyválím pomocí válečku a válu, ušetří vám to spoustu času).

Zpracujeme těsto, ze kterého utvoříme kuličky a balíme v kokosu nebo oříškách.

Recept na vanilkový cukr: vezměte jeden vanilkový lusk (můžete ho koupit, je trošku dražší, ale pokud děláte častěji vanilkový cukr, tak se vám určitě vyplatí), do sklenice dejte 1 kilo moučkového cukru, píchněte do něj vanilkový lusk, zavřete a nechte aspoň měsíc odpočinout. Vanilka se dostane do cukru a máte skvělý vanilkový cukr, který vám v uzavřené sklenici vydrží několik let (tedy pokud ho mezitím nespapáte).

sirup proti kašli

Jistě se v této době, a nejen v této, vyplatí udělat si domácí sirup proti kašli. Je to velice jednoduché a stejně účinné, jako sirupy kupované za velké peníze.

Nakrájíte 2 až 3 cibule, nemusíte tak najemno, ale čím jemněji, tím více šťávy vám cibulka pustí. Dáte do misky a přelijete medem nebo posypete cukrem. Uzavřete a necháte v teple (třeba na kredenci) 4 hodiny stát. Po 4 hodinách scedíte a můžete sirup podávat. Z tohoto množství si uděláte asi 100 ml sirupu, ale pochopitelně záleží také na cibuli, čím pálivější, tím více šťávy vám pustí.

snadná hrníčková mramorová bábovka

Připravíme si hrneček o objemu cca 200 - 250 ml, ten budeme potřebovat.

Suroviny: 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 hrneček cukru krupice, 1 prášek do pečiva, špetka soli, 1 hrneček mléka, půl hrnečku slunečnicového oleje, 2 vejce, vanilkový cukr.

Vše zamícháme dohromady, a třetinu odlijeme. Do této třetiny zamícháme cca 1 - 3 lžíce kakaa (podle chutí), můžete přidat i 3 lžíce rumu (rum nemusíte dávat, já ho dávám)

Vytřeme formu máslem, vysypeme hrubou moukou. Vezmeme světlé těsto, nalijeme do formy zhruba polovinu, na to vylijeme celé tmavé těsto a nakonec zalijeme druhou polovinou světlého těsta.

Předehřejeme si troubu na 180°C, jakmile máme troubu předehřátou, vložíme formu s těstem a pečeme cca 40 minut.

Po vyjmutí z formy pocukrujeme moučkovým cukrem.

Přeji vám dobrou chuť a opět se budu těšit na fotečky vašich výtvorů (chcete-li mi je poslat )

tuňák steak

Tuňák, sůl, pepř, citron, olivový olej, máslo

Postup: Tuňáka neoplachujeme. Nasolíme a opepříme z obou stran. Zakápneme citronem po obou stranách. Pár kapek olivového oleje nebo rozpuštěného másla z obou stran mírně rozetřeme.

Pánev bez omastku rozehřejeme na nejvyšší teplotu na plotně. Na pánev opečeme tuňáka z každé strany zhruba 1,5 minuty.

Nahřejeme troubu na 50°C a vložíme na talířek tuňáka. Necháme v troubě min. 15 minut dojít.

Na talíři pokapeme citronem a dáme kousíček másla.

vaječná tlačenka

Snadné, rychlé, chutné:

Na tlačenku si připravíme nejdříve formu, do které tlačenku dáme vychladit. Já používám formu raka, někdy podkovy, na stole to vypadá velice dobře. Formu nevymazáváme, ale dáme do ní balící fólii tak, aby byla i přes okraje. Pak po vyklepnutí odstraníme jen fólii a nemáme zbytečné starosti s přilepením.

Na tlačenku si připravíme:

6 vajec, 1 menší cibuli, hrášek s mrkví (stačí cca 150 g), 200 g salámu, nejlépe točený slovenský, můžete i jiný měkký salám, 250 g majolky, želatina (můžete koupit přímo na tlačenku, ale postačí kterákoliv na moučníky), masox, 4 sladkokyselé okurky.

Vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky, hrášek nekrájíme, jen mrkev, pokud nekoupíte již krájenou v plechovce (já kupuji většinou baby mrkev s hráškem - vše sterilizované, nemáte s tím pak tolik práce), salám nakrájíme na kostičky, cibuli najemno, okurky na kostičky (lák z okurek si ponechte, budete ho ještě potřebovat).

Vše dáme do mísy a přidáme celou majolku. 150 ml vody necháme projít varem na plotně, přidáme masox, necháme ho rozpustit, a postupně přimícháváme želatinu (celou, tedy 1 sáček), Povaříme je krátce za stálého míchání, odstavíme z plotny a přilijeme tam 150 ml láku z okurek (čím ostřejší okurky, tím pikantnější budete mít tlačenku. Pokud máte méně než 150 ml láku, dolijte vodou do tohoto objemu. Promíchejte a vlijte na suroviny s majolkou. Řádně promíchejte, a vlijte do připravené formy. Dejte do ledničky vychladit formu s obsahem na tlačenku na cca 2 - 4 hodiny (já většinou nechávám 4 hodiny, je pak dobře tuhá a hotová). Po této době vyndejte z ledničky, překlopte na talíř nebo prkénko, sundejte fólii a můžete podávat.

Co nespapáte hned, můžete vrátit do ledničky. Tlačenka u nás většinou dlouho nevydrží, protože se hned na ní všichni sběhnou jak mlsné kozičky na lupení, ale vydržet by vám měla zhruba 3 dny, tedy pokud čekáte následující den návštěvu a chcete se blýsknout, klidně si ji připravte den předem a další den podávejte.

Můžete k ní servírovat rohlík nebo housku (u nás se většinou jí jen tak, bez ničeho.

Přeji vám dobrou chuť. A propo, není na tom co zkazit, dokáže ji uklovnit skutečně každý. 

vepřové na česneku s domácím bramborovým knedlíkem a špenátem

Vepřové maso na česneku připravíme:

Maso nakrájíme na kostky asi 3 cm velkě. Na sádle zpěníme cibulku nakrájenou najemno, přidáme maso a orestujeme. Přidáme 5 stroužků česneku propasírovaného, trošku sole, kmín a dáme do trouby na cca 1 hodinu pod pokličkou dusit na 180 °C. Mezitím si připravíme suroviny na špenát a bramborový knedlík (recept níže).

Po hodině vyjmeme maso, vypečenou šťávu vložíme do kastrolu, zaprášíme moukou a podlijeme trochou vody (na 1 lžíci mouky - potřebujeme asi 2 pro čtyřčlennou rodinu - dáme hrneček vody) Zamícháme a provaříme asi 5 minut. Scedíme, a do vzniklé omáčky vrátíme maso, vypneme sporák a necháme dojít (již nevaříme).

Podáváme s bramborovým knedlíkem a špenátem

zelňačka

1 cibule

2 - 3 brambory

máslo, sůl, mléko nebo smetana, pepř

2-3 listů bobkového listu, pár kuliček nového koření

slanina, klobása

kysané bílé zelí

1 l vývaru nebo vody s masoxem

2 lžičky sladké papriky, celý kmín (jen mezi prsty)

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, syrové brambory taktéž.

Brambory vaříme s kmínem a solí doměkka, stačí 15 minut.

Přidáme zelí a bobkový list, pepř. Vaříme cca 30 minut.

Na másle osmahneme cibulku a a klobásu. Restujeme. Přidáme mletou papriku.

Vlijeme do uvařeného zelí s brambory.

Zahustíme jíškou (najdete v přílohách) dle potřeby a povaříme ještě asi 2 minuty.